Jak to všechno začalo..

Jak a proč to všechno začalo...

 

Miluji vlnu, miluji přírodu!

To mě dovedlo ke zpracování vlny, ať už ovčí nebo kozí (mohér), od samého začátku po konečný výrobek. Začátek není jen ostříhání rouna, ale je to v prvé řadě chov zvířat. Takže mám angorského kozlíka (zdroj mohéru) a beránka, zbytek potřebné vlny mi dodávají lokální chovatelé. Svá zvířata si sama ručními nůžkami ostříhám, ostříhané rouno poté přeberu a vyperu. Následuje česání různými způsoby podle druhu vlny, přírodní barvení rostlinami, předení příze na kolovrátku a zhotovení konečného výrobku. Mé výrobky jsou buď tkané nebo pletené. Tkám na ručním stavu. Udělala jsem si rekvalifikaci na tkadlenu, což mi dalo dobrý základ a dál následovalo absolvování individuálních kurzů u povolaných osob a nikdy nekončící samostudium, protože tkaní je objevování dalších a dalších možností. Když nemohu tkát, tak pletu. Vlastně se životem proplétám od svých šesti let, kdy mou babičku přestalo bavit plést jen na mé panenky a řekla: " Vezmi si jehlice a zkus to. Když nebudeš vědět, poradím ti. ". A ono to šlo! Mé panenky byly nejlépe oblékané široko, daleko.

A nyní proč vlna a přírodní materiály? Tkám totiž i z bavlny a lnu. Vlna je jednoznačně nejlepší přírodní materiál, který člověka provází a chrání po tisíciletí. I když historicky velmi ceněná, nyní, bohužel, snad z neznalosti (nějak se mi jako důvod nechce rozebírat nenasytnou touhu textilních gigantů po co největším zisku, to bych s psaním asi nikdy neskončila), nedoceněná, postavená skoro na okraj zájmu. I když vidím to malé světlo na konci tunelu, proto se vlně dále věnuji a věřím, že ještě všem ukáže, co umí. Vždyť je její získávání pomocí tradičních postupů tím nejšetrnějším způsobem vůči přírodě a o to mi jde především. Ručně zpracovaná vlna hřeje mnohem a i její ostatní vlastnosti jsou nesrovnatelně lepší než komerčně zpracovaná, protože neprochází chemickými procesy při čištění, praní a barvení a má mezi vlákny vzduchové izolační mezery, které zvyšují její hřejivost, to u komerční chybí, je tzv. ubitá. A umělá vlákna, jako např velmi používaný akryl, nehřejí vůbec, ty musíte vrstvit, a to hodně a výsledkem je pouze zpocení a vy se chvilku hřejete vlastním potem, než zcela vystydne a začne vás studit. Vlna má velkou schopnost absorbovat vodu a přitom hřát. Takže neplést si to, není voděodpudivá, ale vodu vstřebává, je hydroskopická. Vždyť i Vikingové si nechávali zhotovovat z vlny severských ovcí plátno na plachty svých lodí. A to vlněné plátno bylo vyvažováno zlatem, protože jeho výroba trvala i několik let. Ale stálo to za to, bylo mnohem lepší než bavlněné! Ve zkratce, vlna v zimě hřeje a v létě chladí. Má léčebné účinky a je vhodná i pro alergiky a astmatiky. Jdeme dál, vlna má samočistící schopnost. Jestliže výrobek viditelně nezašpiníte, stačí ho dát vyvětrat a není třeba ho prát, klidně rok, dva i více (mám vyzkoušeno). Zápach, byl-li nějaký, zmizí. A skvrna se dá vyprat jen lokálně, ne celý výrobek. A to nejdůležitejší, výrobky z vlny se v historii dědily po generace, dokud nebyly zcela zničeny. V naší době to znamená, že poničený, neopravitelný výrobek, je možné prostě zkompostovat. Vlna je totiž cenné hnojivo. A jako bonus má vlna terapeutické účinky a nádherně voní!!

Když to shrnu, dostala jsem se souhrou šťastných i nešťastných náhod k tradičnímu zpracování vlny a vytvářím pomalou, nadčasovou a udržitelnou módu inspirovanou tradicemi, ať už na sebe nebo jako bytový textil. Mé výrobky jsou jak z ručně zpracované vlny, tak z materiálů přírodních, komerčně zpracovaných, které si pečlivě vybírám od malých výrobců. Můžete mě navštívit osobně v mé dílně na Polevsku (po předchozí domluvě) nebo virtuálně zde na stránkách Tradičního venkova.

.
Váš nákup mých výrobků podpoří rozvoj pomalé, udržitelné módy, tvořené v souladu s přírodou a vy v nich budete opravdu stylový. Módní je kdekdo, kdežto styl a nadčasovost podtrhuje jedinečnost osobnosti.

Napsala jsem toho až dost a teď už jdu do mých soukromých lázní ponořit si ruce do vlny.

S láskou k vlně, přírodě a řemeslu,

Zuzana - Tradiční venkov.