Proč darovat ručně vyrobený dárek

Proč darovat ručně vyrobený dárek...?

 

Moc ráda dávám vlastnoručně vyrobené dárky, především  na vánoce. A  nejraději samozřejmě ty  vyrobené z vlny. Vnímám to tak, že s každým takovým dárkem daruji kousek sebe, své lásky, svého života. A to je víc než sebedražší dar. Není  to ale jen tak! Za roky co pracuji s vlnou vím, že někteří prostě kvalitu tohoto úžasného materiálu nedokáží ocenit, prostě ji odmítají. A já potřebuji, aby obdarovaný měl z dárku opravdovou radost!!! Jsem ráda, že v naší rodině jsou i ti, které to opravdu potěší.

Tak jsem letos přemýšlela, co vyrobit. Letos to bylo z vlny komerční. Měla jsem k  dispozici alpaku a  merino s alpakou. Bylo rozhodnuto! Můj tatínek, rybář, nutně potřebuje opravdu silné ponožky bez jakékoliv příměsi, aby nám nenastydl na  rybách. To se  totiž  v létě  stalo.  Pro něj bude nejlepší  merino s alpakou  v o dost silnější verzi než je běžná ponožková příze a ještě na slabších jehlicích, než se doporučuje. Výsledkem  jsem byla  velmi nadšená. Tak  hutné a přesto  měkoučké  ponožky v běžném obchodě nekoupíte.

 

Další obdarovanou  byla přítelkyně  mého  syna. V loňském  roce jsem jí  vyrobila  palčáky  z alpaky a  měly úspěch,  tak jsem  k nim letos vytvořila  ležérní, zcela jednoduchou hučku. A myslím, že se líbila. Věřím, že bude s radostí nošena a mimochodem velmi jí sluší. Já sama nejsem čepicový typ, skoro žádná mi nesedne, ale takovou si musím také vyrobit. Jenže víte, jak je to s tou kovářovou kobylou, co stále chodí bosa...?

A nakonec dárek pro mou dceru. Bude to vyplétaný svetr z alpaky, pletený odshora, mírně do "A" a s lehce balonovými rukávy. Jen jestli to stihnu... Člověk plánuje a pak mu do toho osud nebo život  hodí vidle a vše je jinak. Naštěstí ho byl už velký kus hotový,  takže se  to stihlo i přes mé částečné "vyřazení z provozu". Svetr se líbil dceři a i další lidé ho pochválili, což zase velmi potěšilo mně. Tak  doufám,  že jí bude  dlouho věrně  sloužit a hřát. A pro případ nějaké nehody jsem trochu příze uschovala na nutné opravy. Byla jsem nadšená, když mi dcera poslala fotku, jak si ho užívá při relaxaci na zimním sluníčku. Moc jim to spolu sluší!

 

Ručně tvořené dárky jsem stihla, ostatní muselo počkat. Nakonec vánoce jsou především o setkávání, obdarovávání a zklidnění,  ne o překotném úklidu a běhání z obchodu do obchodu, aby byla pod stromečkem pořádná hora darů. Jsem přesvědčená, že i malý, ale vlastnoručně vyrobený dárek, potěší nejvíce. A jestli sami vyrobit nic nedovedete, není přece nic jednoduššího, než si vybrat výrobek od některého českého řemeslného tvůrce. A že nás není málo!!

S láskou k řemeslu, Zuzana z Tradičního venkova.